Vinnare plastinnovation
Malin Folkesson, Plastforum

Vinnaren av Let´s Einstein the plastics

27 november, 2017

RSH Polymere är vinnaren av Innovationstävlingen ”Closing the packaging loop”. Prisutdelningen skedde på Plastovationer Awards den 15 november i samband med Elmia Subcontractor 2017. Lägre doft och genomskinlighet avgjorde tävlingen, säger Martin Strååt, forskare på Swerea IVF och koordinator för tävlingen.

Under hösten har företag och studenter i hela EU haft chansen att vara med i en innovationstävling som gått ut på att hitta nya möjligheter att använda återvunnen plast. Målet med tävlingen var att producera plastmaterial från samlade konsumentförpackningar som kan användas till förpackningsfilm. Förpackningsfilm är tunn plast som lindas runt många produkter, exempelvis toalettpapperspaket. Ett tävlingsbidrag skulle bestå av 3 kg plastgranuler och innehålla minst 90 % material från uppsamlade plastförpackningar.

Plastovationer Awards delades ut utmärkelser i fem olika kategorier och RSH Polymere fick priset för årets plastinnovation. Juryns motivering: ”De kunde erbjuda ett material där man lagt lite extra energi i sorteringen vilket visade sig ge ett material som var mer genomskinligt och hade lägre doft. Juryns andra motivering var att man hade en relativt bra dokumentation för sitt material där det var enkelt att förstå vilken råvara de hade använt och vad de hade gjort med den.”

Det vinnande bidraget kommer nu att testas på två kommersiella plastproduktionsföretag och resultaten kommer att utvärderas av ICA och SCA, två stora konsumenter av plastförpackningsfilm. Dessutom får vinnaren en bra möjlighet att exponera sin innovation på marknaden, vägledning och mycket mer.

Bakom tävlingen, som finansieras av Vinnova, står Swerea IVF tillsammans med ICA, SCA, Trioplast, Alfapac, FTI, Swerec och IKEM.

Plastforum etablerade Plastovationer Awards 2006. Sedan dess har utmärkelser delats ut till en rad företag som visat på sann innovationsanda med de polymera materialen i fokus.