Glasgjutning
I ett nytt projekt kommer Swerea SWECAST ta fram formar för glasgjutning.

Tre nya projekt inom materialområdet

10 april, 2017

Swerea SWECAST har nyligen fått klartecken för att arbeta i tre intressanta Vinnovaprojekt genom utlysningen ”Materialbaserad konkurrenskraft”.
– Det är glädjande med tre beviljade projekt inom denna spännande utlysning, säger Swerea SWECAST:s forskningschef Anders Gotte.

Genom utlysningen ”Materialbaserad Konkurrenskraft” vill Vinnova stärka tillväxtmöjligheterna för företag i Sverige som utvecklar, producerar, levererar eller använder material.

Inom ramen för den satsningen har tre olika projekt där Swerea SWECAST deltar blivit beviljade. Ett av projekten – ”Ausferritiskt gjutjärn direkt efter gjutning” – leds av Swerea SWECAST genom Lennart Elmquist. Tanken är att projektet ska leda fram till en optimerad metod för att göra precis det som projektnamnet antyder.

– Metoden går ut på att man ska kunna använda en legeringstillsats som ersättning för värmebehandling. Resultatet av det blir en mer hållbar metod för att producera ausferritiskt gjutjärn och ger samtidigt svensk gjuteriindustri ett konkurrenskraftigt verktyg för att kunna producera komponenter med optimala egenskaper, säger Lennart Elmquist.

I de övriga två projektet är forskare från Swerea SWECAST med som en del av projekten. Det gäller dels ett projekt kring additiv tillverkning av formar för glasgjutning, dels ett kring gjutna verktyg med optimal värmeöverföring.

Projektet kring glasgjutning drivs av RISE och går bland annat ut på att se om tekniken kring 3D-printade sandformar som tas fram för metallgjutning även kan användas för glasgjutning.

När det gäller verktygsprojektet så drivs detta av Swerea MEFOS och handlar om att se över möjligheter att gjuta verktyg för presshärdning.

Tanken är att projektet ska leda fram till verktyg med ökad prestanda tack vare invändig kylning. Genom att gjuta verktyg minskas även behovet av bearbetning vilket kommer att minska kostnader och materialförbrukning avsevärt.

Swerea SWECAST:s forskningschef Anders Gotte tycker att det ska bli intressant när arbetet drar igång i de tre nya projekten.

– Materialbaserad konkurrenskraft är en spännande utlysning i och med att man tillåts vara mer visionär och testa idéer som, om de visar sig fungera, kan göra stor skillnad för industrin.