Elis Carlström Hans Lindell Vibrationsskador

Nytt podcastavsnitt om Vibrationsskador

12 maj, 2017

Med hjälp av nyutvecklad patenterad teknik och bättre användning av existerande kunskap kan vibrationsskador byggas bort, förklarar forskaren Hans Lindell, Swerea IVF i detta podcastavsnitt. 

Vibrationsskador har passerat buller som den vanligaste orsaken till arbetssjukdom. Men genom att redan vid konceptstadiet använda nyutvecklad teknik och bättre använda existerande kunskap kan vibrationerna i handhållna verktyg byggas bort, berättar Hans Lindell, i detta podcastavsnitt.

Lyssna på podcastavsnittet om vibrationsskador

Swerea IVFs forskningschef Elis Carlström samtalar i detta avsnitt med forskaren Hans Lindell, som forskat kring tekniker som tar bort vibrationer i verktyg och maskiner under mer än 20 år. 

– Vibrationerna kan delas in i tre olika typer; slående, roterande och högfrekventa, förklarar Hans. De senare är särskilt luriga, då de missas av dagens standard, ISO 5349. 

– Vibrationsskadorna är så onödiga - maskiner behöver inte vibrera och skada människor, säger Hans. Det finns lösningar för alla dessa vibrationer. "ATVA-tekniken" och balansringar är två tekniker som effektivt tar bort vibrationerna redan vid källan. Genom att redan på konceptstadiet använda dessa tekniker och kunskapen kring vibrationsdämpning kan alla typer av vibrationer reduceras betydligt. Traditionellt sett har man försökt att dämpa vibrationerna genom att tynga ner maskinerna, men det är inte någon effektiv lösning. 

– Se filmerna som visar de prototyper vi tagit fram tillsammans med partners, uppmanar Elis och Hans. Tekniken fungerar i praktiken. Maskiner behöver inte vibrera och skada människor. 

Mer information

Maskiner behöver inte vibrera och skada människor (5:57 min)

Noll Vibrationsskador – Maskiner behöver inte vibrera och skada människor! (30:15 min)

Ljud och vibrationer