mistra hav

Ny rapport om mikroplaster från polyestertyger

16 juni, 2017

För att minimera mikroplast från polyestertyger som hamnar i havet och utgör ett hot mot havsmiljön, måste produktionen av polyestertyger ändras.

I en ny rapport från Mistra Future Fashion, som utförts av forskare på Swerea IVF har man undersökt förhållandet mellan tygegenskaper och fibersläpp hos polyestertyger. 

Mikrostorlekspartiklar av plast, så kallad ”mikroplast” har visat sig vara ett miljöproblem i marina och kustvatten. De oljebaserade mikroplastikpartiklarna drar till sig föroreningar som normalt inte är lösliga i vatten. När mikroplasterna kommer in i djur och växter i vattenmiljön, följer farliga föroreningar med.

Förhållandet mellan egenskaper hos polyestertyg och mikroplastfällning har nu analyserats. En ny rapport från Mistra Future Fashion, som utförts av forskare på Swerea IVF, redogör en experimentell utvärdering av huruvida fibersläpp av mikroplast från olika typer av polyestertyger hänger ihop med konstruktionsparametrar. Projektet omfattade tre företag; H&M, Filippa K och Boob Design.

Läs om resultatet på Mistra Future fashions webbplats.