Invigning av unik 3D-anläggning

24 september, 2015

Under torsdagen invigdes Swerea SWECAST:s anläggning för att skriva ut formar och kärnor i sand med en 3D-skrivare.

– Det är väldigt viktigt för svensk gjuterindustri att den här banbrytande tekniken nu finns på plats i närområdet, sa projektledare Åsa Lauenstein.

Sedan i augusti har anläggningen varit i full gång och producerat kärnor och formar för både forskning och industriell användning. Nu har den även invigts officiellt efter att Swereas koncernchef Göran Carlsson klippt bandet under torsdagen. Vid invigningen talade han om hur Swerea som koncern kraftsamlar inom additiv tillverkning.

– Vi täcker utskrifter av keramer, av metaller och nu även av sand för gjuteriindustrin.

För Swerea SWECAST:s del talade vd Peter Semberg om ”en historisk milstolpe”.

– Invigningen markerar ett viktigt steg in i framtiden för Swerea SWECAST. Den nya anläggningen är grunden för vår vision om en test- och demoanläggning i världsklass där vi ska samarbeta med ledande leverantörer till gjuteriindustrin.

3D-anläggningen, som finns i en totalrenoverad industrilokal på anrika Munksjöområdet i Jönköping, är en stor tillgång för gjuteriforskningen på Swerea SWECAST. Samtidigt skapar den helt nya möjligheter för svensk gjuteriindustri. 3D-printing av formar och kärnor kortar ledtiderna och ökar designfriheten. Projektledare Åsa Lauenstein ser ännu fler fördelar.

– Det här är en verksamhet som både gjuterier och slutkunder kan besöka för att se hur processen går till. Vi har redan märkt hur det ger upphov till en kreativitet som föds i stunden.

Sandskrivaren som finns på plats – en S-Max – kommer från marknadsledande ExOne.

David Stevenson, produktchef på ExOne, som närvarade vid invigningen, kallade samarbetet med Swerea SWECAST för en ”win-win-situation”. Swerea SWECAST får tillgång till en 3D-skrivare för sin forskning, medan ExOne använder anläggningen för att både kunna marknadsföra sina maskiner och sälja formar och kärnor genom sin svenska representant Karlebo Gjuteriteknik.

– Vi ser det här som en fortlöpande process som kommer att växa. Att arbeta med Swerea i det här är verkligen ett idealt partnerskap för oss.

Ett av de svenska företag som redan arbetar med 3D-tekniken är Smålands Stålgjuteri i Eksjö. Företaget är sedan en tid tillbaka kund till ExOne i Tyskland. Med en sandskrivare på plats i Jönköping blir det nu betydligt kortare avstånd och därmed snabbare transporter. Vd Per Ytterell ser närheten som en stor fördel men vill dessutom framhålla hur viktig 3D-satsningen är för hela den svenska gjuteribranschen.

– Det här är ett jätteviktigt steg, där tekniken som sådan sprider sig och höjer teknikstatusen för alla.