Framtidens digitalisering

Industri 4.0 och digitalisering

31 mars, 2016

Hur ska industrin kunna ta hand om all data? I nya podcastavsnittet i serien om Framtidens industri lyfter vi frågan om digitalisering och försöker reda ut vad regeringen menar med Industri 4.0.

”Digitalisering är någonting som vi ska försöka omfamna, problemet uppstår om digitaliseringen omfamnar oss” menar Per-Johan Wahlborg en av de gästande.

Robotteknik och den digitala revolutionen började för flera decennier sedan men regeringen pratar just nu extra mycket om digitalisering. Men vad menar man egentligen med digitalisering? Är inte industrin redan digitaliserad?

Elis Carlström, forskningschef på Swerea IVF och Per-Johan Wahlborg expert inom tillverkning diskuterar möjligheterna och svårigheterna med digitalisering i industrin.

”Förändringen ligger i möjligheterna kring att samla data” menar Per-Johan och berättar om hur nya maskiner inom additiv tillverkning kan ta foto på varje skikt av utskriftskomponenter under tillverkningsprocessen, som ersätter traditionell röntgen efteråt, men menar också att vi kan drunkna i all den informationen.

De lyfter också frågor kring molntjänster, säkerhetsaspekter och produktionsintegritet samt hur Sverige ligger till internationellt. Hur ska vi återindustrialisera svensk industri med hjälp av digitalisering?