Framtidens material

Framtidens material – 3 trender och 7 sanningar

1 juli, 2016

Swereas nya rapport gör en djupdykning i trender för framtidens materialutveckling. Vattentörstande bomull måste ersättas när medelklassen växer, med lättare material blir bilarna miljövänligare och sjukvården blir bekvämare med smarta textilier. Materialen har en viktig roll att spela.

Hjulen rullar snabbare och behovet av nya bättre och smartare material är stort och beständigt. Vad är det som krävs för att skapa framtidens material, och vad har Sveriges industri för möjligheter att konkurrera?

I Swereas nya rapport Framtidens material har vi tillsammans med industri, akademi, samhällsaktörer och futurister identifierat 3 drivkrafter och 7 sanningar som kommer att påverka svensk material- och produktutveckling. Rapporten lanserades i Almedalen den 6 juli kl.8.30 tillsammans med Kairos Future och är ett resultat av svaren från 400 experter, företagsledare och futurister.

− På Swerea hoppas vi att rapporten ska kunna ge industrin ett försprång. Material- och produktutvecklare i Sverige har goda förutsättningar men det gäller att vara på tårna när hjulen rullar snabbare och kraven ökar. Potentialen för samarbete har kanske aldrig varit större, säger Göran Carlsson koncernchef på Swerea.

Mats Lindgren, VD på Kairos Future och Göran Carlsson var båda på plats i Almedalen för att presentera rapporten. På seminariet deltog även en panel som bestod av Michael Arthursson partisekreterare för Centerpartiet, Pontus de Laval forskningschef för SAAB group och Cecilia Hertz, vd och grundare Umbilical Design. Moderator var Johanna Danielsson, vice vd på Kairos Future.

Cecilia Hertz, gav bland annat en inblick i hur utvecklingsarbetet kan ta stora svängningar. Det exemplifierades med en berättelse om hur ett projekt för att ta fram nya kontrollrum för stålindustrin helt plötsligt tog en ny vändning till att ta fram nya underkläder som inte smälter fast mot kroppen vid en eventuell olycka.

− Det är vad innovation är och då måste man jobba med modiga samarbetspartners som vågar ta de här svängningarna, sa Cecilia Hertz. 

Mer information

Framtidens material bygger på rapporten Framtidens Industri som lanserades av Swerea 2015. Hösten 2016 och våren 2017 bjöd Swerea in till seminarium runt om i landet på tema Framtidens Material.

    PDF iconLadda ner nyhet som PDF