Elis Carlström
Elis Carlström, Teknisk direktör, Swerea

Elis Carlström blir teknisk direktör på Swerea

21 september, 2017

18 september tillträdde Elis Carlström som teknisk direktör (CTO) för Swerea-koncernen. Elis har en gedigen erfarenhet av såväl forskning som strategiarbete och har ett väl etablerat nätverk inom industri, akademi och offentlig sektor. 

– Elis djupa kunskap och mångåriga erfarenhet har länge varit en tillgång inom koncernen. Med Elis som teknisk direktör är jag övertygad om att vi kommer få en god utveckling på både befintliga och nya forskningsområden samt skapa ännu mer nytta för industrin, säger Göran Carlsson koncernchef för Swerea.

Elis har en bakgrund som docent inom keramteknologi och har arbetat inom Swerea-koncernen sedan 2005 då det tidigare Keraminstitutet blev en del av Swerea IVF. På Swerea IVF har Elis verkat som forskningschef och därmed haft ansvar för flera olika forskningsfält såsom produktutveckling för textilier, plaster, keramer, metaller och elektronik till utveckling av olika industri- och verksamhetsprocesser med mera.

– I en värld där forskningens kvantitet ökar lavinartat men där kvaliteten inte alltid håller måttet är Swereas främsta roll att skapa industriellt användbar och pålitlig forskning. Elektrifiering av fordonsindustrin, digitalisering av verkstads- och processindustrin, större krav på energieffektivitet och hållbarhet skapar stora utmaningar för industrin. Vi vill möta dessa utmaningar med vår förmåga att kombinera människa med teknik, stål med polymerkompositer och teoretiska beräkningar med praktiska försök i verkstaden, säger Elis Carlström.

Elis Carlström kommer i sin roll ingå i Swereas ledningsgrupp och rapportera till koncern-VD Göran Carlsson. Utöver detta behåller Elis även sin tidigare roll som forskningschef för Swerea IVF. Tidigare tekniska direktör Mats Holmgren går i pension efter 38 år inom koncernen.