erik nilsson
Erik Nilsson, Swerea IVF, en av forskarna i projektet

Elektrisk textil tänder lampa när den töjs

21 mars, 2018

Svettigt och tungt? Då jobbar textilen som bäst. Tillsammans med forskare på Chalmers och Textilhögskolan i Borås har Swerea IVF utvecklat ett tyg som omvandlar rörelseenergi till elenergi. Ju mer textilen belastas och ju blötare den är desto mer elektricitet ger den. Resultaten publiceras nu i Nature Partner-tidskriften Flexible Electronics.

Tillsammans har Swerea IVF, Chalmers och Textilhögskolan i Borås utvecklat och tillverkat piezoelektriska fibrer och sedan skapat ett vävt tyg. Tyget ger ifrån sig elektricitet när det sträcks eller utsätts för tryck. Tyget kan i dagsläget generera tillräcklig energi för att tända en lysdiod, skicka trådlösa signaler eller driva mindre elektriska enheter som en miniräknare eller en digital klocka.

Teknologin bygger på den piezoelektriska effekten, vilket innebär att elektricitet skapas när ett material deformeras, till exempel genom att sträckas. I studien har forskarna skapat en textil genom att väva ihop en piezoelektrisk tråd med en elektriskt ledande tråd, som krävs för att transportera elektriciteten för användning.

Forskarna bedömer att teknologin i princip är redo för produktion.

–  Fortfarande återstår ett sista processteg för att "aktivera" fibrerna i en kontinuerlig process, något vi vill lösa genom fortsatt forskning, säger Erik Nilsson.

Sen är det främst upp till produktutvecklare inom industrin att hitta på hur man ska ta tillvara på teknologin. Trots den avancerade tekniken som ligger bakom materialet är kostnaden relativt låg – jämförbar med priset på Gore Tex. Genom samarbetet med Textilhögskolan i Borås har forskarna kunnat visa att tråden kan vävas i industrivävstolar och är slitstark nog att klara de krafter som krävs för massproduktion.

Artikeln Energy harvesting textiles for a rainy day: woven piezoelectrics based on melt-spun PVDF microfibres with a conducting core publiceras i Nature Partner-tidskriften Flexible Electronics den 22 mars.

Forskningen har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Stiftelsen för strategisk forskning, och European Research Council (ERC).

Mer information