cybersäkerhet podcast

Cybersäkerhet i industriella styrsystem – nytt podavsnitt

10 maj, 2016

Tusentals industriella styrsystem i svensk industri riskerar eller har redan blivit utsatta för en cyberattack. Mörkertalet kring inrapporterade fall är stort.  

Lyssna på podavsnittet om cybersäkerhet här eller via iTunes.

I fjärde avsnittet i podcast-serien om Framtidens industri dyker vi ner i ämnet digitalisering och cybersäkerhet. Hans Grönqvist och Elis Carlström, Swerea IVF diskuterar möjligheterna, riskerna och sårbarheten med uppkopplade industriella styrsystem.

– Idag används industriella styrsystem i robotar och regulatorer, problemet är att många av dessa skapades innan internet fanns och är inte gjorda för den nya öppna tekniken. Hackers kan ta sig in via många olika uppkopplade system, menar Hans Grönqvist.

Attacker och sabotage på känsliga styrsystem är effektivt och blir allt vanligare, speciellt vid spionage och konkurrens mellan företag, organisationer och nationer. Men mörkertalet kring inrapporterade fall är stort. Personlighetsuppgifter som blivit hackade, måste enligt lag rapporteras, men det finns inga krav på att rapportera en Trojansk häst som hackat sig in i ett industriellt styrsystem.

Hans Grönqvist, som gästar avsnittet, är specialist på mikrovågsteknik och har arbetat med elektronik och säkerhetsproblematik i industrin i över 20 år. Hans menar att bristerna i styrsystemet finns på grund av bristfällig riskbedömning och installation.

– Det finns policydokument att följa, men ofta installeras och kopplas systemet upp under tidspress och då glöms riskerna, vilket kan få förödande konsekvenser.

I avsnittet pratar Hans och Elis om verktyget SHodan. SHodan är en sökmotor för att hitta specifika typer av enheter anslutna till internet. Organisationen har även gett ut en rapport som beskriver problematiken kring attacker i industriella styrsystem. Läs mer på Shodans webbplats.