3D-printade sandformar
3D-teknikerna Andreas Ehrlich och Andreas Lindberg Pruth från Swerea tillverkar sandformar med 3D-printer.

Sveriges första 3D-printer för sand

Augusti 2015 installerades Sveriges första 3D-printer för sandformar i Swereas lokaler i Jönköping. Flera företag har visat intresse och Smålands Stålgjuteri är ett av de företag som nu kan börja printa på hemmaplan.

Från och med augusti 2015 står Sveriges första sandprinter från ExOne i Swereas lokaler. Bara efter ett par månader hade ett hundratal olika företag besökt anläggningen och Swerea fortsatte att ta emot flera studiebesök varje vecka ett bra tag därefter.

Gjut i 3D-formar

Printern används för forskning och utveckling men också till kommersiell tillverkning. Ett gjuteri som använder 3D-tekniken är Smålands Stålgjuteri.

– Vi har haft kontakt med ExOne i Tyskland under några år, men det blir betydligt enklare för oss att arbeta när vi har tillgång till en printer här i Sverige, säger Per Ytterell, vd på Smålands Stålgjuteri.

Prototyp på bara några veckor

Per Ytterell berättar att det nära samarbetet med Swerea sannolikt kommer att leda till fler projekt samt att ledtiderna kommer att kortas tack vare en printer på hemmaplan. Prototyper som tidigare tagit 3–4 månader att få fram kan nu ta 3–4 veckor.

3D-printer tillverkar komplicerade detaljer

Med 3D-printern blir det också enklare att tillverka formar som har speciella detaljer eller design.

– En av fördelarna med tekniken är att vi kan lösa problem där formen har komplicerad geometri. Vi slipper skarvar eftersom formen tillverkas i ett enda stycke, förklarar Per Ytterell.