dansföreställning

Rätt materialval till danssuccén Spirit

Böjliga, lätta och styva. Det var kraven på de stavar som användes i koreografin till föreställningen Spirit. För att uppfylla alla krav och välja rätt material hjälpte Swerea GöteborgsOperan med analyser och materialrekommendationer.

Under uppsättningen av dansen skissade scenografen och konstruktionsavdelningen på olika tänkbara materialalternativ till stavarna.

Kolfiber utmärkt för baletten

Ett av dem var glasfiber, men materialet visade sig vara för tungt. För att få hjälp att kombinera de olika önskemålen och kraven kontaktade GöteborgsOperan Swerea.

– Swerea analyserade och rekommenderade oss att byta till kolfiber. De beräknade även vilken dimension ringarna borde ha för att få rätt styvhet efter materialbytet. Skillnaden är att stavarna väger mindre, är styvare och att det är enklare för dansarna att få ihop dem till ringar. Både dansarna och scenografen är nöjda och föreställningen har fått mycket bra recensioner, säger Per-Åke Svensson, konstruktör på GöteborgsOperan.

Lättare och starkare än stål

Kolfiber är ett armeringsmaterial som består av tunna dragna trådar av kol. Materialet är både lättare och starkare än stål. Exempel på användningsområden är flygplan, bilar, båtar, cyklar, skidor och helikoptrar.

Ladda ner: Materialval till balettföreställning (pdf,183 KB)