Micromixer

Ozon dödar bakterier i skärvätska

För att ta bort bakterier från skärvätskor används idag giftiga biocider, som snart kommer att förbjudas inom EU. Tack vare en innovativ entreprenör och en gammal upptäckt, är det nu möjligt att istället döda bakterierna med ozon.  

Ivan Olsen, maskiningenjör och entreprenör har arbetat länge med att utveckla och sälja förpackningsmaskiner för livsmedelsindustrin. För ett tiotal år sedan kom han i kontakt med partners från USA och Australien, som arbetat utifrån den 200 år gamla upptäckten att ozon kan användas för att döda bakterier.

Micromixer dödar bakterier

Tillsammans vidareutvecklade de teorin och tog fram en metod där en så kallad ”micromixer” används.  Stora bubblor ozon från en ozongenerator krossas, blir mindre än en tusendels millimeter i diameter och blandas med skärvätska. Bubblorna stiger genom vätskan, och ozonet förbrukas då det reagerar med bakterier som dör.

Ivan kontaktade potentiella kunder samt forskare som kunde testa och säkerställa att metoden fungerade. Inte bara i labbskala utan även i verkligheten.

Minskad giftspridning

I ett forskningsprojekt tillsammans med bland annat Chalmers, Sahlgrenska och Swerea visade forskarna att metoden fungerar. Enligt en livscykelanalys har denna metod även mindre miljöpåverkan jämfört med att använda biocider, detta trots den ökade syrgas- och energianvändningen.

Ivan går snart i pension och hoppas att någon annan är villig att ta över stafettpinnen.

– Det här är en bra idé som förtjänar att komma till nytta, menar Ivan, som själv gjort stora investeringar för att se sin uppfinning komma ut i världen.

Ivan har en vision:

– Någon tar över, vidareutvecklar och tillverkar maskinen, så att den kommer till stor användning. Det skulle minska giftspridningen i industrin.