Rekånken textilåtervinning

Klassisk ryggsäck i ny tappning

Fjällrävens klassiska ryggsäck Kånken får nytt liv i ryggsäcken Re-kånken. Den nya ryggsäcken är gjord i 95 procent återvunnet material och kommer förhoppningsvis i sin tur att kunna återvinnas igen.  

Fjällräven ville göra en ryggsäck med liten miljöpåverkan och samtidigt behålla kraven på en slitstark och funktionell produkt.

– Det innebar att vi helt enkelt fick börja om från början, med allt utom den klassiska designen, förklarar Svante Björkroth, produktutvecklare på Fjällräven.

Tyg av plastflaskor

Fjällräven behövde hitta både ett material och en metod som kunde uppfylla kraven, ett arbete som krävde sin tid. Det hårda arbetet lönade sig dock och resultatet blev tillslut den nya ryggsäcken Re-Kånken. Till skillnad från det äldre syskonet är Re-kånken gjord av återvunna plastflaskor.

Tyget är dessutom färgat med den så kallade SpinDye-tekniken. Vanligtvis färgas tyget i ett bad med kemikalier, för att sedan sköljas och torkas. SpinDye-tekniken innebär att färgen tillsätts tidigare i processen, då den återvunna polyestern spinns till trådar. Med metoden går det åt mindre kemikalier, 75 procent mindre mängd vatten och nästan 40 procent mindre energi.

Miljöfördelar verifieras

Swerea har varit involverade i arbetet bland annat genom att göra miljöbedömningar av den återvunna råvaran.

– Swerea har tredjepartsgranskat resultaten och utfört kontroller på plats, och ger en värdefull integritet för oss. När vi kommunicerar till våra kunder och påstår att miljöpåverkan har minskat och förklarar val av processer är det viktigt att verifiera resultaten med tredjepartsgranskade fakta. Samarbetet med Swerea har gett Fjällräven ökad trygghet i våra beslut och bidragit till ökad transparens i värdekedjan, säger Christiane Dolva, head of CSR, Fjällräven.