Foto: Mats Cardell/OstomyCure

Bättre livskvalitet för stomipatienter

Företaget OstomyCure har utvecklat ett nytt implantat som gör vardagen lättare för många stomipatienter. Implantatet är tillverkat genom 3D-teknik och Swerea har haft en viktig roll i utvecklingen.

Ett nytt implantat som är tänkt att ersätta en vanlig stomi har utvecklats. Vanligtvis klistras en påse fast på magen, men den kan ge hudirritationer samt lukta och låta. Implantatet är istället ett titanrör som opereras in i buken där det växer fast i tarm- och mjukvävnad. Implantatet blir en förlängning av tarmen och försluts med ett lock på utsidan av buken.

Förutom företaget OstomyCure har även Ulf Gunnarsson, professor vid Umeå universitet, varit inblandad i utvecklingen.

– Tanken är att dessa patienter ska kunna gå på toaletten och uträtta sina behov, förklarar Ulf Gunnarsson. Implantatet har tillverkats med 3D-teknik, en metod som förenklar tillverkningen och gör produkten bättre, jämfört med konventionell tillverkning.

– Vid 3D-tillverkningen använder vi ett metallpulver som smälter då vi skjuter laser på det. Produkten byggs upp lager för lager, säger Mats Cardell, på företaget OstomyCure. Han förklarar att vid vanlig tillverkning består produkten av tre delar som svetsas ihop. Med 3Dteknik kan man istället göra produkten i en enhet. Under utvecklingen av implantatet har OstomyCure samarbetat med Swerea.

– Swerea har mätt hållfastheten, antal porer i materialet för att undersöka hur solitt det är, samt analyserat sammansättningen. Materialet måste vara rent och fritt från föroreningar, förklarar Mats Cardell, som är mycket nöjd med samarbetet.

Det nya implantatet har testats i kliniska tester och är förhoppningsvis snart på marknaden.