Glasgjutning i 3D-printade sandformar

Additiv tillverkning ger nya möjligheter för glasindustrin

Det går att gjuta glas i formar som tillverkats med additiv tillverkning. Swerea har tillsammans med Målerås Glasbruk, Karlebo Gjuteriteknik och RISE provat att gjuta glas i sandformar som är 3D-printade. Efter flera försök blev resultatet positivt.

Genom att kombinera den traditionella glasgjutningen med modern kunskap om additiv tillverkning av formar har nya dörrar öppnats för glasindustrin. Bland annat går det snabbare att få fram nya formar direkt från en ritning.

– Det gör att vi på ett smidigt sätt kan utföra tester av nya produkter samt tillverka mindre serier, berättar Stefan Brandstedt som är produktionschef på Målerås glasbruk. Vi testar även olika beläggningar i formarna för att få fram en bättre yta på glasbitarna vilket kan leda till kortare bearbetningstid i sliperi, fortsätter han.

Förutom att undersöka om det är möjligt att gjuta glas i printade formar ställde forskarna sig frågan, om det går att belägga formarnas insida med något ämne som kan flytta sig från formens insida till glasets yta och därmed förbättra glasytan.

 – Resultat som hittills har framkommit ser mycket spännande och intressanta ut. Vi ser detta som ett projekt att utveckla glastillverkning in i framtiden, berättar Stefan Brandstedt.

Projektet är en förstudie från Vinnova och har genomförts i samarbete med Målerås Glasbruk, Karlebo Gjuteriteknik och RISE.